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Re: Request for Legal Interpretation on the Distinction
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for Return to Service" in Certain Sections of 14 C.F.R.
Parts 43 and 65

Dear Mr. Forshey:

Office of the Chief Counsel
800 Independence Avenue, S.W.
Washington, D.C. 20591

We are responding to your April 21, 2009 letter addressed to Mr. Mark Harden, a General
Aviation Safety Inspector in the FAA's Columbus, Ohio Flight Standards District Office.
You noted an inconsistency in terminology in several of the FAA's maintenance
regulations. Specifically, you noted that in 14 C.F.R. §§ 65.81, 65.85, and 65.87 (which
set forth privileges for FAA-certificated mechanics) the phrase "approve and return to
service" is used (emphasis provided). But in 14 C.F.R. § 65.95 (which sets forth
privileges for holders of an inspection authorization), and in 14 C.F.R. §§ 43.5, 43.7,
43.9,43.11, and 43.15 (which generally address approval sign-offs after maintenance or
inspections) the phrase "approve/approved/approval/approving .... for return to service"
is used (emphasis provided). You concluded this presents a conflict, and you asked
which regulation takes precedence? You opined that the maintenance regulations in
14 C.F.R. part 43 take precedence and that "maintenance personnel strictly approvefor
return to service" (emphasis added), and that it is the pilot who actually returns an aircraft
to service by flyil1g it. Finally, you ask, "how is the hierarchy ofthe FAR's
established?"

Our opinion as to the hierarchy of the FARs (Federal Aviation Regulations) is that there
is none-each pali (e.g., parts 43 and 65) has it own applicability. Part 65 governs
Certification: Airmen Other Than Flight Crewmembers; in pertinent part it sets forth
the qualifications and privileges of holders of mechanic certificates and inspection
authorizations. Part 43 governs Mailltenance~ Preventive Maintenance, Rebuilding,
and Alteration; in pertinent part it limits who is authorized to perform maintenance and
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sets forth requirements for approving the work performed and authorizing the return to
service of articles following maintenance. Both parts must be followed.

Your question points out a seeming inconsistency in the in-artful wording of the phrase
"approve and return to service" in the context of privileges of the holder of a mechanic
certificate under §§ 65.81, 65.85, and 65.87. Because, as you observed, an aircraft is not
in service until it is flown or operated, a mechanic, unless he or she is the holder of a pilot
certificate, cannot legally "return the aircraft to service." Flying an aircraft is not a
privilege bestowed by any regulation in part 65.

Before it was amended in 1982, § 43.5 contained a similar disconnect. From at least
1964 through 1981, that section was captioned: Return to service after maintenance,
preventive maintenance, rebuilding, or alteration, and paragraph (a) ofthe section
read: "No person may return to service any aircraft, airframe, aircraft engine, propeller,
or appliance, that has undergone maintenance, preventive maintenance, rebuilding, or
alteration unless- (1) It has been approved for return to service by a person authorized
under § 43.7; .... " At least with this regulation, the FAA recognized the incongruity
you observed. The agency amended § 43.5 in 1982 to, among other things, insert the
phrase "approve for" before the word:; "return to service" in § 43.5(a) introductory text;
and to revise the heading to read: "A][Jproval for return to service after maintenance,
preventive maintenance, rebuilding, 0](' aUeratJion." (47 FR 41084, Sept. 16, 1982.)

The Notice proposing the change exp'lained why the change was necessary. It stated:

This proposal would insert the phrase "approve [approval] for return to
service" in the heading and the first sentence of § 43.5(a). The present
§ 43.5 prescribes a prohibition against retum to service of an aircraft
after maintenance, wlless several procedural steps have been completed.
The prohibition relates to both maintenance personnel and the owner/
operator who operates such aircraft The proposal objective is to place
(he operations prohibition portion cfthe rule in §91.167( a)(l) ... and
to retain the maintenance approval procedures in § 43.5. Hence this
proposal also inserts the pllrase "approve [approval] for return to
service" in the heading and the first sentence of § 43.5(a).

(45 FR 76894, Nov. 20, 1980.) It should be clear that nothing in part 65, which
prescribes certification requirements ,md operating rules for airmen other than pilots,
authorizes the operation (return to service) of an aircraft by someone who does not hold a
pilot certificate. Nor do the sections you cite prohibit such operation by a properly
certificated and rated pilot/mechanic after he or she approves the aircraft for return to
service follovving the completion of maintenance. ·\Vhile the wording of the phrase
"approve and return to service" in §§ 65.81,65.85, and 65.87 could be improved by
removing the word "and" &ld replacing it with "for," we do not believe the current text
has misled mechanics as to what their privileges are under part 65.



This response was prepared by Edmund Averman, an Attomey in the Regulations
Division in the Office of the Chief Counsel, and coordinated with the Aircraft
Maintenance Division (AFS-300) in the Office of Flight Standards If you have
additional questions regarding this matter, please c.ontact us at your convenience at
(202) 267-3073.

Sincerely,

Rebecca B. MacPherson
Assistarlt Chief Counsel fOf Regulations, AGC-20D
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